Σελίδες

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Δ.Μπούρλος:Οι δυσκολίες επιβάλλουν αναλογικές θυσίες από όλους


Όπως δήλωσε ο γνωστός εργατολόγος  το πρωί της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και την εκπομπή Αταίριαστοι ,(1:02:14 εώς 1:10:25), η «επιτροπή σοφών» που έχει συστήσει η κυβέρνηση και στην οποία είναι βασικό μέλος, κατά κύριο λόγο ασχολείται με την  μελλοντική αρχιτεκτονική του συστήματος και με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Τα σενάρια των μειώσεων δεν είναι θέμα της επιτροπής, αλλά της κυβέρνησης.
Στις περιπτώσεις των μειώσεων εκείνο  που βλέπει μόνο η επιτροπή, η οποία στην σύνθεση της έχει δικαστές από το συμβούλιο της επικρατείας, είναι  γενικά τι θα πρέπει να προσεχθεί, δηλαδή τι ανέχεται και τι δεν ανέχεται το σύνταγμα και η έννομη τάξη.
Προσφυγές θα υπάρξουν, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτά που θα αποφασισθούν θα συμπορεύονται με αυτά που δέχεται το συμβούλιο επικρατείας, το ελεγκτικό συνέδριο και τα ανώτατα δικαστήρια, τηρώντας τις διατάξεις του συντάγματος.
Ο Δ. Μπούρλος θεωρεί ότι ο κύριος Κατρούγκαλος στο θέμα των μειώσεων των συντάξεων πάνω από 1000 ευρώ, αναφέρεται στο σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης.
Οι μειώσεις  που έχουν γίνει μέχρι τώρα και οι οποίες ξεκίνησαν από το έτος 2010,κυρίως στόχευσαν σε αυτές τις κατηγορίες. Υπάρχουν συντάξεις οι οποίες έχουν μειωθεί περισσότερο από 50%.
Όταν το κράτος προχωρεί σε περικοπές των συντάξεων πρέπει να τηρείται η αρχή της αναλογικότητας και της ισότητας. Σε κάθε περίπτωση μια παράμετρος που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι το τι έχει συνεισφέρει κάποιος στο ασφαλιστικό σύστημα.
Είναι πολύ δύσκολο να επιβληθούν μειώσεις σε συνταξιούχους που παίρνουν 500 ευρώ, αλλά πάλι το θέμα θα πρέπει να μελετηθεί συνολικά, ώστε να τηρηθεί η αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας
Σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα ποσά των συντάξεων   δεν αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβληθεί.
Οι δυσκολίες επιβάλλουν αναλογικές θυσίες από όλους.
Η κυβέρνηση προσδοκά μέσα από ένα καινούργιο σύστημα υπολογισμού και από μια νέα αρχιτεκτονική στο συνταξιοδοτικό σύστημα, να έχει οφέλη μακροπρόθεσμα, τα οποία στην ουσία θα ανατρέψουν τις ισορροπίες που υπάρχουν σήμερα.
Τελειώνοντας δήλωσε πως είναι ανοιχτό το θέμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Το συμβούλιο της επικρατείας έχει αναφέρει σχετικά ότι όταν υπάρχει υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση, όπως συμβαίνει στην χώρα μας, δεν μπορεί να στέκεται το κράτος από μακριά και να παρακολουθεί. Θα πρέπει να συνεισφέρει, θα πρέπει να συμμετάσχει. Εκεί υπάρχει ένα θέμα,  το πως εφαρμόζεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που προβλέπει μηδέν κρατική χρηματοδότηση.
 
Κ.Α.

4 σχόλια :

  1. Στην 12 μελή "Επιτροπή σοφών" που θα διαμορφώσει το ασφαλιστικό της χώρας συμμετέχουν η Άννα Λιγωμένου (αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου) ως πρόεδρος και οι Β. Ανδρουλάκης, (δικαστής ΣτΕ), Δ. Γράβαρης (καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής, Ξ. Κοντιάδης (καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας), Κ. Κρεμαλής (ομότιμος καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας), Σταυρούλα Κτιστάκη (δικαστής Σ.τ.Ε), Φ. Κουσκουνά (πρόεδρος Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής), Σ. Μαρκάτης (δικαστής Σ.τ.Ε), Δ. Μπούρλος (δικηγόρος, εξειδικευμένος σε συνταξιοδοτικά θέματα), Μ. Νεκτάριος (καθηγητής Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, πρώην διοικητής του ΙΚΑ), Α. Πετρόγλου (δικηγόρος, εξειδικευμένη σε συνταξιοδοτικά θέματα) και Α. Στεργίου (καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας).

    Από εφημερίδα ''Ημερησία''
    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=33039&subid=2&pubid=113673764

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας φροντίσει το κράτος να καλύψει την απώλεια των 27 δις απο τα ταμεία απο το κούρεμα .Πληρωνω 36 χρόνια .Το ύψος των μνημείων κρατήσεων ειναι 450 ευρώ .Ας λύσει το προβλημα της εισφοροδιαφυγής και της ανεργίας και μην μας λένε οτι για της 100 δραχμές που έδωσα πριν 36 χρόνια σημερα δικαιούμαι 30 .Πρωτη φορα αριστερά μπορει να ειναι ο και ποιητής κύριος Μπούρδος αλλα μην θεωρεί τους πολλοστή φορα μ@ λ@ κες εσαει μαλακές .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας μου δώσουν τις εισφορές μου 37 χρόνων και κάτι με τα νόμιμα επιτόκια και ας μην πάρω σύνταξη.
    Είναι πολλά τα λεφτά και με δεδομένο ότι ελάχιστοι προλαβαίνουν να χαρούν την σύνταξη τους γιατί αποδημούν εις κύριο χώρισα που αυτού που έχουν 3499 ένσημα πάνε υπέρ πίστεως για ένα ένσημο που τους λείπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή