Σελίδες

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

«Το Κεφάλαιο τον 21ο αιώνα» του Γάλλου οικονομολόγου Thomas Piketty.

«Το Κεφάλαιο τον 21ο αιώνα» του Γάλλου οικονομολόγου Thomas Piketty,είναι ένα βιβλίο που έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και  φυσικά έχει γίνει bestseller. Σύμφωνα με τον γνωστό νομπελίστα οικονομολόγο Πωλ Κρούγκμαν, είναι ίσως το σημαντικότερο βιβλίο της δεκαετίας. Πρόσφατα μεταφράστηκε και εκδόθηκε στα ελληνικά. Σήμερα «Στα καλύτερα άρθρα» θα ασχοληθούμε με την εισαγωγή του βιβλίου.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα εφόσον το ποσοστό απόδοσης του κεφαλαίου υπερβαίνει το ρυθμό αύξησης της παραγωγής και του εισοδήματος, ο καπιταλισμός παράγει μηχανικά ανισότητες, υποσκάπτοντας την αξιοκρατία πάνω στην οποία θεμελιώνονται οι δημοκρατικές κοινωνίες.

Ο λάθος τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου για να τεθούν υπό έλεγχο ο καπιταλισμός και τα ιδιωτικά συμφέροντα κατά τον συγγραφέα, είναι η στροφή στον προστατευτισμό και τον εθνικισμό.


Η οικονομική ανισότητα δεν είναι αναγκαστικά κακή εφόσον είναι δικαιολογημένη.

Η ιστορία κατανομής του πλούτου είναι βαθιά πολιτική και δεν συνοψίζεται σε καθαρά οικονομικούς μηχανισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πόλεμοι που μπορούν  να φέρουν τα πάνω κάτω. Οι ανισότητες επηρεάζονται  από πολιτικές μεταβολές σε διάφορους τομείς. π.χ. Στον φορολογικό και χρηματοοικονομικό τομέα. Εξαρτώνται από τις αντιλήψεις που διαμορφώνουν οι οικονομικοί, πολιτικοί και κοινωνικοί δρώντες φορείς για το τι είναι δίκαιο και τι όχι, από τους συσχετισμούς δυνάμεων μεταξύ τους, από τις συλλογικές επιλογές που απορρέουν από τις αντιλήψεις τους.

Η δυναμική της κατανομής του πλούτου θέτει σε κίνηση ισχυρούς μηχανισμούς οι οποίοι ωθούν εναλλακτικά προς την σύγκλιση ή την απόκλιση. Δεν υπάρχει καμία φυσική και αυτόματη διαδικασία που να αποτρέπει την επικράτηση   των τάσεων για διεύρυνση των ανισοτήτων.

Π.χ. Κύρια δύναμη σύγκλισης είναι η  εκπαίδευση και η κατάρτιση.  Η διάχυση  των γνώσεων και των δεξιοτήτων , αυξάνει την παραγωγικότητα και περιορίζει τις ανισότητες. Το παιχνίδι της προσφοράς και της ζήτησης, η κινητικότητα του κεφαλαίου και της εργασίας παίζουν δευτερεύοντα ρόλο. Η σύγκλιση βασίζεται κατά κύριο λόγο στην εκπαίδευση, κατεξοχήν δημόσιο αγαθό και όχι στους μηχανισμούς της αγοράς. Η απουσία επαρκών επενδύσεων στην εκπαίδευση μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικό αποκλεισμό.

Στην συνέχεια ο συγγραφές αναφέρεται στις υψηλές αμοιβές των  golden boys που δεν έχουν σχέση με την παραγωγικότητα τους, καθώς και στην υψηλή απόδοση κεφαλαίου σε σχέση με την ασθενή οικονομική μεγέθυνση. Έτσι δημιουργούνται τάσεις απόκλισης,διεύρυνσης και επέκτασης των ανισοτήτων.

Από τους χαμηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης του πληθυσμού και της οικονομίας ευνοούνται όσοι έχουν κληρονομήσει περιουσίες σε σχέση με αυτούς που τις δημιουργούν κατά την διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

 Συνεχίζεται….

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου