Σελίδες

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Προσοχή στα Βαλκάνια. Έρχονται εξελίξεις.

Είναι γνωστό πως η Αλβανία έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1912 με τη βοήθεια της Ιταλίας και της Αυστρίας οι οποίες δεν ήθελαν Ελληνική έξοδο στην Αδριατική. Έτσι, παραχώρησαν στην Αλβανία και τη Βόρειο Ήπειρο, την οποία κατείχε από τις επιχειρήσεις του Α! Βαλκανικού πολέμου η Ελλάδα, επειδή οι Σέρβοι κατέλαβαν το Κοσσυφοπέδιο.
Η απομάκρυνση του σκοπιανού πρωθυπουργού Νίκολα Γκούεφκσι περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες του διεθνούς παράγοντα στην περιοχή και για να το πετύχουν, έχουν επανενεργοποιήσει τον αλβανικό εθνικισμό.
Στη σύντομη διάρκεια της κρατικής ιστορίας τους οι Αλβανοί επέδειξαν ικανότητα στην επιλογή του συμμάχου που, κάθε φορά, ευνοούσε τις εθνικές επιδιώξεις τους. Μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος ο σύμμαχος αυτός είναι οι ΗΠΑ, πρωτίστως, και δευτερευόντως η Τουρκία.
Ευρώπη, ΗΠΑ και σε απόσταση η Τουρκία αναπτύσσουν ένα βαλκανικό παιχνίδι με στόχο τον έλεγχο της περιοχής και τον περιορισμό της επιρροής της Ρωσίας.
Το παιχνίδι, ακόμη και με την Αλβανία είναι περίπλοκο. Αρκεί να επισημάνουμε πως μόνο οι Αλβανοί ορθόδοξοι συνέπρατταν πάντα με τους Έλληνες σε κοινές αντιτουρκικές δραστηριότητες από τον όψιμο 15ο αιώνα ως τα μέσα του 19ου.
Ως την ανάδυση του αλβανικού εθνικισμού (τέλη 19ου– αρχές 20ου αιώνα), οι Ελληνες και οι Ορθόδοξοι Αλβανοί συγχρονίζονταν- και συχνά ταυτίζονταν-στις συλλογικές πολιτικές και κοινωνικές τους εκδηλώσεις, τόσο στην ελληνική χερσόνησο όσο και στις ταυτόσημες σχεδόν κοινότητες της Διασποράς.
 
Διαβάστε περισσότερα:http://www.anixneuseis.gr/?p=118858

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου